fbpx

Heb je jouw ideale klant al omschreven? Dan is het tijd om de teksten toe te spitsen op dit publiek. Je spreekt ze aan met de juiste woorden, maar toch leest niet iedereen de hele tekst. Je moet de bezoeker dus een handje helpen. Maak je teksten scanbaar.

Onderzoeker Jakob Nielssen heeft geconstateerd dat websites vrijwel altijd in een F-vorm worden gelezen. Dit betekent dat bezoekers de eerste paragraaf helemaal zullen lezen. Terwijl de tweede paragraaf de helft minder aandacht krijgt. Het stuk tekst onder op de pagina zal nauwelijks binnenkomen, mits je de lezer weet te grijpen.

Creëer structuur

Onthoud: je bezoeker wil dé oplossing voor zijn probleem. Een nieuwkomer zal daarom geen energie willen stoppen in hele lappen tekst zonder te weten of jij ook écht het probleem kunt oplossen.

Je kunt de bezoeker wel een handje helpen door de teksten makkelijk scanbaar te maken. Werk daarom altijd met tussenkoppen en paragrafen met ongeveer 5 zinnen. Dit voorkomt frustratie én laat de bezoeker langer op de pagina hangen. Vermeld altijd het onderwerp in de titel. Zo kan de lezer snel beslissen of het interessant genoeg is om verder te lezen.

Artikel scannen op de iPad

Schrijf altijd makkelijk

Start altijd met een korte eerste zin. Wissel dit af met wat langere zinnen, want zo creëer je ritme. Gebruik geen moeilijke woorden. Het is verleidelijk om op papier dure taal te gebruiken, maar mensen houden van eenvoud. Dit betekent niet dat je klanten dom zijn, maar simpel is (bijna) altijd beter. Dus vermijd vakjargon.

Daarnaast kan een opsomming handig zijn. Maar doe dit met behulp van bulletpoints. Zo creëer je overzicht. Het is namelijk in één oogopslag duidelijk welke informatie jij wilt overbrengen aan de lezer. Maar overdrijf niet. Vier of vijf is namelijk meer dan genoeg. Toch meer bulletpoints? Dan heb je de kans dat niet alles meer serieus wordt genomen.

Let op de grootte van je teksten

In Word of Pages schrijf je meestal met een lettergrootte van 12 pixels. Op jouw website moet je dit voorkomen. Dit is namelijk te klein. Voor een website moet je altijd uitgaan van minimaal 16 pixels. Maak de tekst leesbaar, maar overdrijf niet. Je wilt tenslotte niet schreeuwerig overkomen.

Ook is het verstandig om te spelen met de breedte van de tekst. Er wordt tegenwoordig op veel verschillende schermen gelezen waardoor je met elk formaat rekening dient te houden. Vul daarom maximaal 2/3 van de paginabreedte met tekst en zorg voor een responsive design. Zo blijft je tekst het leesbaar voor iedereen.

Verschillende lettertype grootte

Maak je teksten scanbaar

Door de korte spanningsboog is het cruciaal om de lezer te boeien en een handje te helpen. Daarom moet je jouw teksten altijd scanbaar maken. Dit doe je door:

  • Het creëren van een duidelijke structuur;
  • Gebruik van makkelijke woorden en ritmische zinnen;
  • Het geven van opsommingen;
  • En door het toepassen van een fijne tekst grootte

Heb je jouw tekst af? Lees dan na afloop altijd je tekst nog even hardop voor. Struikel je ergens over? Pas het dan aan. Want schrijven in spreektaal werkt altijd beter.

Lukt het jou niet om teksten scanbaar te maken? Neem dan snel contact op!